Hoppa till sidans innehåll

P00

 

Mölndal Fotbolls 00-lag har en bloggsida

som används för den "dagliga" informationen kring laget. Sidan återfinns på adressen molndalfotboll.blogspot.com

Om du klickar på nyheter, laginfo och kalender kommer du direkt till bloggen.

 

Allmän laginformation

P-00 hälsar fotbollsintresserade killar välkomna att prova oss på en eller några träningar. Vi är ett lag med c:a 25 spelare i truppen och sju engagerade ledare. Vår övergripande målsättning är att ge alla spelare en bra och heltäckande fotbollsutbildning. Vi vill att resultatet av vår tid tillsammans ska vara spelare som är trygga med boll och har en bred fotbollskompetens, vilka kan samverka i olika lag och i många olika spelsystem. Vi väljer därför att sätta individens utveckling i centrum snarare än lagets resultat (den individuella utvecklingen innehåller förmågan att samverka i ett lag). Det gör vi genom att i både träning och matchspel t.ex. bygga spelet på utrullningar från målvakt och kortpassningsspel och att försöka spela oss ur svårigheter (undvika "rensningar" i eget straffområde), rotera positioner (sen specialisering) etc. Detta spel är svårare och känsligt för störningar men utvecklar det individuella fotbollskunnandet. Vi vill naturligtvis vinna alla matcher vi spelar, men inte på bekostnad av långsiktig utveckling.

Detta sätt är krävande och lite svårare. Det gör att både spelare, ledare och föräldrar måste ha tålamod. Vi är övertygade om att vårt fokus på processen – att lära sig bli bolltrygg – i längden ger ett bättre resultat.


Träningsplanering
Vi utgår också från insikten att samtliga våra spelare kan själva avgöra hur bra de vill bli. Alla har talang för att bli väldigt duktiga fotbollsspelare. Forskning visar att det krävs c:a 10.000 timmar mellan 5-20 års ålder för att nå elitnivå inom idrotten. Egen inställning till träning är avgörande och vår (ledarnas) förmåga att utbilda dem är en viktig ingrediens. Det betyder att ingen av oss idag kan avgöra vem av pojkarna som kommer ”nå längst” i sin fotboll, eller få mest glädje av den.

 

I träningsplaneringen ligger Göteborgs fotbollsförbunds träningsmatris som grund. Vi tycker den är både genomarbetad och sund. Den bygger på forskning om barns olika utvecklingsfaser och för P-12 är det som är lämpligast att lägga fokus på i träningen - "träningsfönstret" - fortfarande teknik. Vi försöker gradvis höja nivån på träningen och har som exempel följande plan för träningens innehåll under våren 2012:

 

v. 3-5: mottagning,

v. 6-7: passning och skott med fotens utsida,

v. 8-9: väggspel,

v. 10-11: offside,

v. 12-13: försvarsspel, press och styrning och markering, samt återerövra boll (inom 5 sek).

v.14-15: fullfölja passningar och avslutningar,

v. 16-17: bollmottagning med lår och med bröst,

v. 18-19: utmana motståndaren + finta och dribbla,

v. 20-21: driva bollen, nära foten + delad syn,

v. 22-23 speldjup.

Träningen kopplas till veckans match. Vi kommer erbjuda träning 2 ggr i veckan + match, till det kommer stimulansträning i klubbens regi. Möjligheten att träna i klubbens regi blir c:a 4-5 tillfällen i veckan för den som kan och vill.

Att ha en eller flera idrotter utöver fotbollen är positivt, det ger en allsidig träning som gynnar den långsiktiga utvecklingen för spelaren. Det vill vi uppmuntra och ser inget problem i att man missar träning av det skälet. Däremot ser vi gärna att killarna kommer så ofta som möjligt på träningarna om det inte är till förmån till annan fysisk aktivitet. Träning ger utan tvekan färdighet.

Förberedelser och förväntningar
För att kunna träna bra krävs förberedelser och fokus under träningen. Det är viktigt att få bra mat i sig innan träningen och kanske hinna vila lite innan. Efter skolan gör 5-10 minuter i ryggläge på sängen underverk. Sömn är rent allmänt viktigt att sköta – modern forskning visar att det har ännu större betydelse för både hjärnans och muskulär tillväxt än man tidigare trott. Direkt efter träningen rekommenderar vi frukt (gärna banan) och mjölk (eller yoghurt) - kolhydrat/protein i kombination. Det ger snabbare återhämtning och mer nytta av träningen.

 

Ledarstaben
Ledarstaben tycker vi har en bra blandning av erfarenheter t.ex. förbundstränarnivå i fotboll, lärare/pedagoger, pedagogisk utveckling, chefs- och ledarutveckling, tidigare ledarerfarenheter inom olika idrotter, egna aktiva idrottserfarenheter.

 

Anders Bäckner

Martin Björnberg

Stefan Osla

Anders Johansson

Tomas Sand

Pär Olausson

Alf Magnusson

 

För mer info kontakta Stefan Osla stefan.osla(snabela)mac.com

Nyheter

Nyheter

IF Mölndal Fotboll - Fotboll

431 62 Mölndal
Telefon: +46 031 27 83 81
E-post: This is a mailto link

 Våra
Samarbetspartners!

Postadress:
IF Mölndal Fotboll - Fotboll
Idrottsvägen 21
43162 Mölndal

Kontakt:
Tel: +46 031 27 83 81
Fax: +46 031 27 83 29
E-post: This is a mailto link

Se all info