Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Kläder och fäktutrustning

Som nybörjare i klubben får du låna alla fäktutrustning. Det du behöver själv är innegymnastikskor som inte har svart sula. Fäktutrustningen består av plastrong (dvs. ett extra skydd för bålen), fäktväst (egentligen en jacka), byxor, knästrumpor, mask, handske, vapen och elsladd. För florett och sabel tillkommer en elektriskt ledande väst.


För plastrong, fäktväst, byxor, handske och mask finns en s.k. FIE-märkning, som innebär att plagget har en högre skyddsgrad och är godkänt för tävling. Dessa är naturligtvis dyrare än de med lägre skyddsgrad, men vi rekommenderar alltid att köpa FIE-godkänd utrustning, så att man slipper köpa nytt inför en tävling. När man väl har allt är det sällan man behöver byta ut något, så när som på klingor, sladdar och då och då en handske. Tröttnar man kan man sälja utrustningen i andra hand. 


Det finns ingen försäljare av fäktmateriel i Sverige men klubben har en del materiel till försäljning. Det går naturligtvis bra att beställa själv också. Dessutom kommer återförsäljare av fäktmateriel till vissa större tävlingar så att man där även kan prova storleken på dräkter eller välja rätt klinga.

UTRUSTNINGSBESTÄMMELSER

För att du ska kunna prova på fäktning utan alltför stora kostnader får du låna utrustning av klubben. För dig som fäktar i fäktskola och för dig som är nybörjare och fäktar din första termin så är lån av utrustning kostnadsfri, därefter debiteras du terminsvis för lån av klubbens utrustning under träning och tävling. Du som fäktas en längre period ska gradvis införskaffa och använda egen utrustning.

Du behöver inte skaffa in allting på en gång, utan det räcker att du föjer inköpstrappan nedan. När du köper fäktkläder och mask rekommenderar vi FIE-märkt utrustning. Dessa ger ett mycket bättre skydd än enklare varianter och blir dessutom gradvis obligatoriska vid tävlande ju äldre du blir.

Klubbens låneutrustning används av flertalet träningsgrupper och får därför inte tas med hem, lämnas i skåp eller privata fäktväskor. Utrustningen ska lämnas tillbaka på respektive plats direkt efter träningen. Skador på låneutrustningen ska omgående rapporteras till respektive tränare.

Inför tävling eller träningsläger har du som medlem möjlighet att låna tävlingsgodkänd utrustning av klubben. För att kunna göra det ska du fylla i ett låneformulär. Formuläret får du av din tränare. Du ansvarar för att all utrustning som lånats återlämnas, hel och rengjord, till klubben efter tävling eller träningslägret. Du blir ersättningsskyldig för borttappad eller skadad utrustning.  

Från och med 2019-08-01 gäller utrustningspolicyn i medlemshandboken via länken.

Eget skåp

När man har börjat skaffa sin egen utrustning tröttnar man snart på att bära den till och från träningen varje gång. I klubblokalen finns ett antal skåp som man kan hyra under förutsättning att det finns något ledigt (skicka ett mail till This is a mailto link).

Uppdaterad: 14 DEC 2018 13:57

Postadress:
Lugi FF - Fäktning
Svenshögsvägen 23
22241 Lund

Besöksadress:
Victoriastadion, Svenshögsvägen 23
22241 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@lugifaktn...

Se all info