Hoppa till sidans innehåll

Elisabeth Östberg

Just nu har vi två IFK-tjejer i storform. I söndags sprang Sofia Öberg på 2:04.27 i Finland och i torsdags i Karlstad sprang Charlotte Schönbeck på 2:03.23 – nytt klubbrekord. Här är en intervju med en tidigare 800m-klubbrekordshållare.

1. En som vet hur det är att ha klubbrekord på 800m i IFK Lidingö är Elisabeth Östberg som för snart 40 år sedan, den 14 augusti 1970, sprang på 2:06.9 i Växjö. På det är du fortfarande sexa i IFK genom tiderna. Vad minns du från det loppet?
Jag minns inte speciellt mycket då jag satte svenskt rekord. Jag var relativt ny som 800-meterslöpare och tänkte inte ens på vilket rekordet var och tänkte egentligen inte på om det var bra eller inte. Jag identifierade mig mer som 400-meterslöpare även då jag sprang 800. Jag var ju med i landslaget även på 4x100. Dåförtiden fanns det ju inga längre sträckor för kvinnor så det var ju synd om de som hade talang på det för 800 är ju mycket en snabbgren och det var lätt att vara bäst bara man var snabb!

2. Du var första svenska under 2:10 och slog satte två svenska 800m-rekord. Som bäst gjorde du 2:06.1. Det var svensk rekord i nästan ett år från juli 1968 till juli 1969. Vilken förening tävlade du för då?
Jag tävlade för GKIK …

3. Hur kom det sig att du bytte till IFK Lidingö?
… och jag bytte till Lidingö för jag kom in på GIH och bodde på Lidingö.

4. Hur länge tävlade du för IFK Lidingö?
Jag tävlade för Lidingö två år dvs så länge GIH-utbildningen varade.

5. Hur var det att träna och tävla i IFK:s blåvita dress? Vilka tränade du med?
Det var roligt att träna med Lidingö- Jag tävlade med grabbarna men många ggr tränade jag i Lilljansskogen där ju GIH ligger och det var fysiskt tufft på GIH så den träningen i sig gjorde att jag inte orkade träna med än några dagar i veckan med Lidingö.

6. Har du något speciellt IFK-minne som du vill dela med dig till läsarna?
Jag minns inget speciellt utan jag har mer än känsla av trivsel då vi tränade och tävlade.

7. Har du någon kontakt med några gamla IFK:are i dag?
Har ingen större kontakt mer än då jag träffar någon. Senast jag träffade någon för ett år sen på SM så var det Tommy Holmestrand. Jag träffar ofta Leif Robertson som är tränare. Men i stort har jag ingen kontakt.

8. Är det några du vill hälsa till?
Inga speciella jag vill hälsa till. Jo, Tommy Holmestrand och Janne Karlsson förstås. Och alla andra som finns kvar sen den tiden. Nadja har valt en bra klubb och är en härlig tjej som jag önskar lycka till och hon har en jätteduktig tränare i Leif Robertson. Det är min Lidingökontakt i nuläget.

9. Vad har du förhållande till friidrotten i dag?
Jag är tränare i GKIK för 25 tjejer och just nu ligger vi i Vålådalen och tränar här i två veckor och där var jag även med IFK Lidingö.
(Elisabeth berättar att hon varit i Vålådalen VARJE år sedan 1960!)

10. Till sist; hur tror du att det går för Charlotte Schönbeck när hon springer 1500m i EM?
Jag har följt Charlotte Schönbeck under många år och tror att hon är en av dem i svenska landslaget som kommer att imponera på EM och gå till final. Jag tror även Nadja kommer att sätta pers i mångkampen.

Bilden är från ett lopp på Lidingövallen. Elisabeth leder (förstås). Foto: Lars G. Lindström
Uppdaterad: 25 MAR 2014 15:07 Skribent: Ulrik Sköldkvist

Postadress:
IFK Lidingö Friidrottsklubb - Friidrott
Box 100 57
18110 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 087676483
E-post: This is a mailto link