Hoppa till sidans innehåll

Råd & tips för nya elever


*Utbildningen tar i bästa fall ganska låååång tid. Det är bara att gilla läget.


*Om du vill komma igång med hängflygning inom rimlig tid måste du passa på och komma ut vid alla utbildningstillfällen.


*Man behöver inte satsa på en enda instruktör, det är fritt fram att skola parallellt för olika instruktörer landet runt. Håll koll på alla fronter och försök vara med varje gång en klubb och/eller instruktör är ute och skolar, oavsett om det är i Värmland eller i Skåne. I all sannolikhet kommer du att kombinera utbildningar och skola för olika klubbar/instruktörer. 


*All utbildning är bra, även den som kanske känns mindre relevant. Kontakta samtliga klubbar/instruktörer och kolla när de tänker hålla utbildningar.


*En del instruktörer svarar inte på mejl. I så fall får du ringa på mobilen.


*Vissa klubbar har elevansvariga. De sköter kommunikation mellan klubb, instruktörer och elever. I så fall bor man kontakta klubbens elevansvarige. Alla aktiva instruktörer och elevansvariga finns på Svenska Hängflygförbundets webbsida. 


*Det finns även några mindre aktiva instruktörer som kommer ut och utbildar oregelbundet. Om en sådan instruktör skolar och det nu blir en enda dag med ett par flygningar så är det flygtid och erfarenhet så tveka inte.


*Det är nice om du fixar flygsällskap till ett utbildningstillfälle. Men om ingen av dina flygvänner har möjlighet att hänga med så är det bara att köra själv. Man ska inte hoppa över ett tillfälle pga brist på flygpolare.


*Vissa instruktörer har kvot (t.ex. minst 2 eller 3 elever per utbildningstillfälle). I så fall funkar det nog bättre och snabbare om du aviserar tillfället och tipsar flera intresserade elever själv så att det blir ett gäng.


*Vissa instruktörer kanske väntar på dig att agera först. I så fall får du hålla koll på vädret själv. Är det fint så kan du kontakta dem och få dem att komma ut och skola. Du måste vara proaktiv.


*För att kunna lära sig flyga hängglidare måste man kunna komma ut med kort varsel, det går inte att schemalägga flygningen enligt ens fritid/semester/ledighet. Om du inte kan skita i det du gör och köra ut när det är flygbart så begränsar du kraftigt dina möjligheter att bli färdig med utbildningen. Cirka 95% av alla som börjar med sporten hoppar av p.g.a. tidsbrist.


*Du måste ha stenkoll på din utrustning. Är det någon som måste justeras/repareras/bytas så får du väl göra det hemma eller hos någon kunnig flygare när det INTE är flygbart (det är det rätt ofta i Sverige). Att dyka upp med oduglig utrustning när det är skolning och börja meka med den istället av att flyga är nog inte bästa sättet att fixa flygtid.


*Om du undrar om något: Kolla i första hand på Hängflygförbundets webbsida. Det finns jättemycket information & länkar där. Om du har några funderingar eller frågor som inte besvaras på hemsidan tveka inte att kontakta din instruktör/elevansvarige.


*Tänk på att det inte finns en enda HG-instruktör i Sverige som tjänar några riktiga pengar av att utbilda. Samtliga skolar bara för att de tycker att det är kul. Var rädd om dina instruktörer.

 

 

Praktiska tips om boende under utbildning på Hammar

För de som har en bit att köra till Österlen där vi normalt håller till under grund- och hangkursen kan det vara bra att övernatta. I området finns det många bed & breakfast, stugor och vandrarhem. För mer info om boende hänvisar vi till:

Lödderups Turism, se även kartan för en överblick över området. Hammar hittar du längst ut till vänster. Soliga dagar kan det vara fullbokat längst kusten. Då kan vi rekommendera Österlens Karlsgård, nummer 41 på kartan.

 

Annars kan turistbyrån i Ystad även förmedla boende.

Uppdaterad: 11 FEB 2015 17:33 Skribent: Jorgos Billis

Postadress:
Skånes DFK - Flygsport
Istvan Szatmari, Holmby 802
24797 Flyinge

Kontakt:
Tel: 0708597465
E-post: This is a mailto link

Se all info