Hoppa till sidans innehåll

Våra utbildningar


Allmänt

Utbildningen omfattar ett antal moment som skall klaras för de olika behörigheterna och avslutas med praktisk och teoretisk examination. En hel flygdag brukar ge två till tre flygpass. Ibland gör väder eller andra omständigheter att det bara blir flygning under en begränsad del av dagen (vi lägger stor vikt vid att flygningen bedrivs under säkra former). En förmiddag, eftermiddag, kväll eller på annat sätt förkortad flygdag motsvarar oftast ett till två flygpass.

OBS: Utbildning bedrivs ej i klubbens egen regi. Skånes Drakflygklubb hänvisar elever till lämpliga instruktörer.

 

Grundutbildning

Under grundkursen står instruktören för all utrustning, teorimaterial, samt medlemskap i Skånes Drakflygklubb. Det enda du behöver är oömma kläder som är lätta att röra sig i och bra skor. Praktiken innefattar minst 6 flygpass vilka genomförs med lättflugna skolvingar som du, liksom övrig utrustning, lånar under kursen. Träning på starter, svängar, landning och flygning i backe.

Teorin omfattar aerodynamik, meteorologi, materialkunskap och flygsäkerhet. Elever skriver prov för elevlicens med behörighet för backglidning.

Målet under grundutbildningen är backglidningsbehörighet på din elevlicens. Med den får man starta och landa på egen hand i skolbacken och kan börja skaffa sig en egen utrustning. Har du ingen utrustning har instruktören/skolan även mellanstadievingar som man kan hyra och flyga in sig på efter slutet av kursen. Om du skaffar dig en utrustning direkt efter utbildningen hjälper vi dig med inflygning på denna.

Kursdagarna kan börja på morgonen eller på eftermiddagen och håller på tills eleverna inte orkar längre. Vanliga platser för grundkurs är Hammarsbackar (mellan Nybrostrand och Kåseberga) och Vitemölla (strax norr om Kivik). 

Vid skolning på Hammar funkar det bäst med svag SV vind på 1 - 4 m/sek.

Vid skolning på Vitemölla funkar det bäst med svag O vind på 1 - 4 m/sek.

 

Tänk på att grundutbildningen är bara början. Efter grundkursen får eleverna bara starta och landa i skolbacken alltså, inte hålla sig uppe i luften genom att plocka lyft och inte komma över startkantens höjd.

 

OBS: elever skaffar egen utrustning i samråd med en instruktör. Kolla även på Hängflygförbundets webbsida.

 

Vidareutbildning

Påbyggnadsutbildning i Franska Alperna en två veckors resa till Södra Frankrike i juli. För elever som har gått grundkurs och vill fortsätta med höjdflygbehörighet, komma igång med deras flygning och uppleva hur det är på riktigt. Även rutinerade piloter som är sugna på bättre flygning, högre molnbas, trevligare väder, godare mat och framförallt daglig verksamhet skall följa med i juli!!!  

Frankrikeresan utgår från det klassiska flygstället Chindriux i Frankrike. Där har man en fin rampstart med termiskt hang längs en lång bergsrygg. Beroende på väder, tidigare erfarenhet och kompetens finns det en rad flygställen i trakten som kan vara aktuella. I slutet på veckan fortsätter gruppen söderut till Provence. Även här finns en rad bra flygställen för piloter och elever på olika nivåer. De fina flygförhållandena på de platser man åker till kan glädja alla oavsett nivå och tidigare erfarenheter. 

Läs om Frankrikeresan 2011 på Hypoxia, sida 9

Frankrikeresan 2011 på youtube

Läs om Frankrikeresan 2012 på Hypoxia, sida 13 

Frankrikeresan 2012 på youtube

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elever som inte har möjlighet att hänga med i Frankrike kan välja att gå:

Utbildning för höjdflygbehörighet & bogserbehörighet i trakterna runt Göteborg, Stockholm, Örebro, Arjeplog eller i Fasterholt (några mil norr om Billund i Danmark). Flygning med hjälp av markbunden vinsch, scooter eller bil. Utbildningen innefattar uppfräschning av grunderna i backe, vinschning/bogsering, höjdflygning, förfinad flygteknik och bedömningslandning. Har du inte skaffat dig egen flygutrustning kan du hyra en mellanstadievinge som är lämplig för vinschning. Målet med kursen är att få en kick framåt i sin utveckling, att med hjälp av instruktör kunna skaffa sig de behörigheter och erfarenheter som står i tur för din egen flygarkariär på ett säkert sätt.

ELLER:

Utbildning för höjdflygbehörighet & flygbogserbehörighet i Sunne strax norr om Karlstad. En kombination av flygning med tandemvinge med hjälp av flygbogsering och soloflygning med hjälp av markbogsering. Ett bra sätt att komma igång och samla erfarenhet och flygtimmar.

För mer information kolla på Hängflygförbundets webbsida

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hangutbildning

Elever som har fått deras höjdflygbehörighet kan fortsätta med hangutbildning på Hammars skolbacke och stora hang. Kursen omfattar en del teori om hangets egenskaper och hangflygningens karaktär samt praktiska moment såsom strandlandningar, topplandningar, landningar på Hammars skjutfält mm.

Hangflygning på Hammar är inte bara ett spännande och roligt sätt att samla på flygtimmar utan även en fantastikt naturnära upplevelse över ett vackert kustområde med rikt fågelliv. Oftast flyger man i sällskap av rovfåglar som hangar bredvid ens vinge.

 

Trikebogsering

Elever som aldrig flygbogserats under deras utbildning kan efter 10 flygtimmar gå kurs i trikebogsering. Vi har vår bas i Skånes Fagerhult och kör varje helg april till okt och även vardagar under sommarsemester. I Skåne är trikebogsering det enda sättet att komma högt upp och flyga termik. 

OBS: Hos Värmlands Hängflugklubb finns det även möjlighet att gå kurs i trikebogsering innan man hunnit komma upp till 10 flygtimmar. Vänligen kontakta klubben för mer information.

flygbog

 

 

Uppdaterad: 01 AUG 2018 08:09 Skribent: Per Andersson

Postadress:
Skånes DFK - Flygsport
Istvan Szatmari, Holmby 802
24797 Flyinge

Kontakt:
Tel: 0708597465
E-post: This is a mailto link

Se all info