Hoppa till sidans innehåll

Vårt namn


Hängflygning har sitt urspung i rymdrelaterade forskning. När amerikanska NASA skulle på 1960-talet utveckla en metod att ta ner rymdkapslarna provade man olika fallskärmsliknande vingar, bland annat en variant som kallades paraglider. Den var framtagen av en ingenjör vid namnet Francis Rogallo (varvid vingen kom att kallas Rogallovinge). NASA använde sig emellertid till slut av fallskärmar, men hade ändå hjälpt till att lägga grunden för dagens hängflygning.

Rogallovingen hade ett mycket slappt segel med stor välvning. Den startades ofta på vattenskidor efter motorbåt. På grund av utseendet med en vinge bogserad i en lina kom så namnet drakflygning av naturliga skäl. Skånes Drakflygklubb är Sveriges äldsta klubb och grundades när sporten fortfarande hette drakflygning. Stolta bär vi det ursprungliga namnet än idag.

Dagens moderna vingar har ett mycket spänt segel och inte längre liknar drakar på något sätt. Sporten heter hängglidning och numera är det bara äldre hängflygveteraner som kallar den för drakflygning.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:27

Postadress:
Skånes DFK - Flygsport
Per Andersson, Holmby 802
24797 Flyinge

Kontakt:
Tel: 0708597465
E-post: This is a mailto link...

Se all info